Jdi na obsah Jdi na menu

Josef Nepraš (1901-1983)

Pocházel z Nového Rychnova, jeho otec byl truhlář a zároveň včelařil. Josef Nepraš byl veřejně činný – působil v lidové straně, kvůli vnitrostranickým sporům však měl problémy v práci. Pracoval pak jako redaktor a tajemník křesťanských odborů, po komunistickém převratu byl pronásledován komunisty.

Vedle organizační práce ve včelařských spolcích i hojně publikoval a s Ivanem Kitzbergerem redigoval Včelařské rozhledy a chystal Včelařskou encyklopedii. Přestože nebyla dokončena, vydal z připravených materiálů publikaci České včelařství. V roce 1935 se stal spoluzakladatelem a výkonným redaktorem Včelařského obzoru. Tento časopis sehrál důležitou úlohu v modernizaci českého včelařství. Spolupracovali s ním tehdy významné osobnosti českého a moravského včelařství. V letech 1936 -1948 byl Členem redakčních sborů časopisů Český včelař, Českomoravský včelař a Včelař.

Organizační talent Josefa Nepraše se nejlépe projevil, když byl v letech 1935 -1948 zvolen jednatelem Zemského ústředí včelařských spolků pro Čechy, a stal se zakladatelem a předsedou Včelařského družstva pro Čechy a po válce jednatelem Jednoty včelařů. Neprašovy včelařské kalendaře nebyly dosud překonány, stejně jako Výroční zprávy ZÚVč. Pod jeho patronací byly vydány vynikající včelařské příručky. Spolu s Otakarem Brennerem, starostou ZÚVč, dokázali uhájit včelařské organizace od tlaku německých okupantů. Situace se změnila po komunistickém puči roku 1948, kdy byl do Jednoty včelařů i do Zemského ústředí dosazen národní správce Ladislav Böhm. Nepraš s  Brennerem byli zbaveni funkcí a pro Nepraše skončila jakákoliv veřejná činnost. Přesto se alespoň podílel na přípravě včelařské expozice Národního zemědělského muzea na zámku Kačina. Roku 1971 vyšla jeho mimořádně zdařilá publikace České včelařství.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář